Brudoc, la bibliothèque généraliste et bilingue sur le social-santé à Bruxelles !
N’attendez plus, découvrez notre collection en ligne et profitez de nos services personnalisés.
Nous sommes à votre écoute par e-mail (info@brudoc.be) ou par téléphone (+32 2/639.60.25).
Prenez rendez-vous pour visiter notre bibliothèque et bénéficier de nos conseils.
N’attendez plus, découvrez notre collection en ligne et profitez de nos services personnalisés.
Nous sommes à votre écoute par e-mail (info@brudoc.be) ou par téléphone (+32 2/639.60.25).
Prenez rendez-vous pour visiter notre bibliothèque et bénéficier de nos conseils.
Fils RSS disponibles sur ce site
Vrouwen in Brudoc | ![]() |
Vrouwen in Brudoc
Alleenstaande ouders in de werkloosheid en in de stelsels van werkonderbrekingen (2020)
Alleenstaande ouders zijn een kwetsbare groep, doordat hun thuissituatie een drempel kan vormen voor hun activiteit op de arbeidsmarkt. De combinatie van de zorg voor de kinderen en werken brengt zekere uitdagingen met zich mee. Voor alleenstaanden met kinderen bestaan er vaak meer organisatorische moeilijkheden dan voor samenwonenden (al dan niet gehuwd) met kinderen [...](Fragment p.3)
Dat vrouwen in België niet de hulp krijgen die ze nodig hebben, is een politiek probleem (2021)
Mensen met een vluchtverleden en personen zonder wettig verblijf lopen meer en groter risico op gendergerelateerd geweld, zeker vrouwen. Maar net voor die groep is de bestaande hulpverlening vaak ontoegankelijk.(Fragment)
Evolutie van de verblijfsduur in kraamafdelingen: naar kortere verblijven
Het doel van dit artikel is de evolutie van de verblijfsduur in kraamklinieken voor de periode 2010 tot 2019 te presenteren aan de hand van CM-gegevens. Wij meten deze verblijfsduur door het aantal dagen te berekenen tussen de datum van ontslag uit de kraamkliniek en de datum van de bevalling. (Fragment)
Hilde Van Mieghem: ‘Oudermishandeling is het taboe der taboes (2021)
Met haar docureeks ‘Als je eens wist’ op Canvas probeerde Hilde Van Mieghem de voorbije jaren taboes rond kindermishandeling en partnergeweld te doorbreken. Momenteel werkt ze aan een vervolg over oudermishandeling.(Fragment)
LGBTQIA+ jongeren voelen zich minder op hun gemak in het jeugdwerk (2021)
Jongeren die niet cisgender of niet hetero zijn, voelen zich vaak een pak minder thuis in de jeugdbeweging of het jeugdwerk. Onderzoekers presenteren oplossingen: In het jeugdwerk worden heteronormen nog te vaak verdedigd en gereproduceerd.(Fragment)
Meer eetstoornissen door corona: Sociaal isolement duwde veel meisjes over de rand (2021)
Corona zorgt bij jonge tieners voor meer eetstoornissen. Sociaal.Net trok op onderzoek: “Kwetsbare meisjes die worstelen met een laag zelfbeeld verloren zich tijdens corona in een pseudo-identiteit waarbij gewicht en voeding centraal staan.(Fragment)
Strategie om de strijd aan te binden tegen dakloosheid in Brussel (2021)
Het aantal dak- en thuislozen blijft stijgen in Brussel. De COVID-19-crisis heeft in het bijzonder dakloze vrouwen, vreemdelingen zonder wettelijke verblijfsstatus en personen met mentale problemen en verslavingen zichtbaar gemaakt. Het mag – wederom – duidelijk zijn dat er nood is aan beter aangepaste en menselijkere oplossingen en vooral, dat we dringend werk moeten maken van duurzamere oplossingen. (Voorstelling van de uitgever)
Tienermama: Ik voelde me onder druk gezet om te kiezen voor abortus (2021)
Lore (22) is trotse mama van Julia (5) en was een tiener toen ze zwanger raakte. Lore en Julia zijn schuilnamen. Hun echte namen zijn bekend bij de redactie. Ook de foto’s zijn illustratief. Niet elke hulpverlener reageerde even goed op dat nieuws, vertelt ze in een gesprek met Sociaal.Net: “Achter mijn rug zeiden ze lelijke dingen over mij.”(Fragment)
Voorzie gratis menstruatie-producten in de schooltoiletten (2021)
Ongeveer de helft van de wereldbevolking menstrueert. Toch blijft het taboe groot. De Wereld Menstruatiedag, dit jaar op 28 mei, blijft noodzakelijk. Maar wil je ook menstruatie-armoede aanpakken, dan is er veel meer nodig dan een campagnedag.(Fragment)